Call4Service
210 2447800 Γραμμή εξυπηρέτησης
Φόρμα επικοινωνίας
Ενημερωτικό δελτίο
jh headquarters
ΕΠΙΣΙΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οικονομικά στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2023

Η Jungheinrich καταγράφει επιτυχημένο πρώτο εξάμηνο με πολύ καλή αύξηση εσόδων και σταθερά κέρδη.

  • Εισερχόμενες παραγγελίες: 2,684 εκατομμύρια ευρώ (+9%)
  • Έσοδα: 2.658 εκατομμύρια ευρώ (+21%)
  • EBIT: 236 εκατομμύρια ευρώ (+46%)
  • EBIT ROS: 8,9 %  (προηγούμενο έτος: 7,4%)
  • Η εξαγορά του ομίλου Storage Solutions περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις
  • Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για το 2023

Αμβούργο, Γερμανία, 10 Αυγούστου 2023 - Η Jungheinrich AG καταγράφει ένα πολύ επιτυχημένο πρώτο εξάμηνο για το οικονομικό έτος 2023. Παρά τις επίμονα δύσκολες συνθήκες της αγοράς - που οφείλονται ιδίως στην αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης - ο όμιλος κατέγραψε σταθερή αύξηση των εισερχόμενων παραγγελιών κατά 9% σε 2.684 εκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος: 2.461 εκατομμύρια ευρώ). Οι εισερχόμενες παραγγελίες που αποδίδονται στην εξαγορά της Storage Solutions που ολοκληρώθηκε στις 15 Μαρτίου ανέρχονται σε 89 εκατομμύρια ευρώ. Οι παραγγελίες από νέες επιχειρήσεις ανήλθαν σε 1.731 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 και λαμβάνουν υπόψη τις παραγγελίες από τον όμιλο Storage Solutions ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ. Σε σύγκριση με τις παραγγελίες στο ενεργητικό ύψους 1.595 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022, αυτό αντιπροσωπεύει σε αύξηση 136 εκατ. ευρώ ή 9%. Τα έσοδα του Ομίλου ύψους 2.658 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν κατά 21% υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (2.202 εκατ. ευρώ). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εκτός από τη δημιουργία νέων μηχανημάτων, τα έσοδα από τον Όμιλο Storage Solutions ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ που λογίζονται στις νέες δραστηριότητες συνέβαλαν επίσης σε αυτή την επίδοση. Το EBIT αυξήθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 74 εκατ. ευρώ ή 46% σε 236 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 162 εκατ. ευρώ). Η συνεισφορά στα λειτουργικά κέρδη από τον Όμιλο Storage Solutions που περιλαμβάνεται σε αυτό το μέγεθος ανήλθε σε 12 εκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τα εφάπαξ έξοδα που σχετίζονται με τη συναλλαγή, την κατανομή του τιμήματος αγοράς και τις συνιστώσες των μεταβλητών αμοιβών συνολικού ύψους 19 εκατ. Ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο Όμιλος Storage Solutions είχε καθαρή συνεισφορά στο EBIT ύψους -7 εκατ. ευρώ συνολικά. Στο 8,9%, η απόδοση EBIT επί των πωλήσεων (EBIT ROS) της Jungheinrich ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στο πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (7,4%).

"Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν πολύ επιτυχημένο για τη Jungheinrich. Η πρόσφατη ισχυρή αύξηση των εσόδων μας συνεχίστηκε. Με αύξηση 46%, καταγράψαμε και πάλι μια πολύ θετική εξέλιξη όσον αφορά τα κέρδη. Μέσω της εξαγοράς του ομίλου Storage Solutions Group, αποκτήσαμε μια σημαντική πλατφόρμα ανάπτυξης στον τομέα των συστημάτων ραφιών και του αυτοματισμού αποθηκών στις ΗΠΑ. Αυτό αντικατοπτρίζεται τώρα για πρώτη φορά στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις μας. Συνεχίζουμε να προωθούμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας 2025+ και επιβεβαιώνουμε τις προβλέψεις μας για το τρέχον έτος. Η Jungheinrich βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο σε σχέση με το μέλλον", εξηγεί ο Dr. Lars Brzoska, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Jungheinrich AG.

Με 222 εκατομμύρια ευρώ, τα EBT το πρώτο εξάμηνο του έτους υπερέβησαν σημαντικά το αντίστοιχο ποσό του προηγούμενου έτους (138 εκατομμύρια ευρώ) κατά 61%. Η απόδοση EBT επί των πωλήσεων (EBT ROS) ανήλθε σε 8,3% (προηγούμενο έτος: 6,3%). Τα κέρδη ή οι ζημίες ανήλθαν σε 163 εκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος: 103 εκατομμύρια ευρώ). Τα κέρδη ανά προνομιούχο μετοχή ανήλθαν σε 1,61 ευρώ (προηγούμενο έτος: 1,02 ευρώ). Το ROCE αυξήθηκε σημαντικά σε 18,2% (προηγούμενο έτος: 14,4%). Ο λόγος ήταν η σημαντική αύξηση του EBIT στον τομέα των intralogistics, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση του μέσου απασχολούμενου κεφαλαίου ήταν δυσανάλογα μικρότερη συγκριτικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κεφαλαίου κίνησης το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ το κεφάλαιο κίνησης ήταν συγκριτικά σταθερό το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2023 λόγω της στοχευμένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές, το άθροισμα των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες και επενδυτικές δραστηριότητες, βελτιώθηκαν αισθητά σε -182 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: -270 εκατ. ευρώ). Χωρίς την εξαγορά του Ομίλου Storage Solutions, η λειτουργική δραστηριότητα θα είχε δημιουργήσει θετική ελεύθερη ταμειακή ροή.

Οι κύριες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) της Jungheinrich κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 επικεντρώθηκαν στην περαιτέρω ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με βάση την τεχνολογία ιόντων λιθίου, στις σχετικές βελτιώσεις όσον αφορά την κατασκευή νέου εξοπλισμού χειρισμού υλικών και ψηφιακών προϊόντων. Επιπλέον, η ανάπτυξη κινητών ρομπότ και η βελτιστοποίηση των αυτόματων συστημάτων αποτέλεσαν ένα άλλο σημείο εστίασης της ανάπτυξης. Οι συνολικές δαπάνες Ε&Α, οι οποίες αποτελούνταν κυρίως από εσωτερικές υπηρεσίες, αυξήθηκαν κατά 11 εκατ. ευρώ σε 72 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 (προηγούμενο έτος: 61 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των σημαντικών εργασιών ανάπτυξης προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης κεφαλαιοποίησης να αυξηθεί σημαντικά στο 31% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (21%).

Στις 30 Ιουνίου 2023, η Jungheinrich απασχολούσε συνολικά 20.445 άτομα με πλήρη απασχόληση σε όλο τον Όμιλο, εκ των οποίων το 41% εργαζόταν στη Γερμανία και το 59% στο εξωτερικό. Αυτό αντιπροσωπεύει συνολικά 638 εργαζόμενους ή 3%  περισσότερους από ό,τι στις 31 Δεκεμβρίου 2022 (19.807).  Εκτός από την επέκταση του προσωπικού στις πωλήσεις, οι μεταβολές κατά την περίοδο αναφοράς σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου προέκυψαν από την εξαγορά στις ΗΠΑ (Storage Solutions) με 176 εργαζόμενους.

Πρόβλεψη

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του από τις 24 Απριλίου 2023 για το τρέχον οικονομικό έτος. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνει τις αναλογικές επιπτώσεις από την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Storage Solutions Group, η οποία ολοκληρώθηκε στις 15 Μαρτίου 2023. Οι αναγνωρισμένες αξίες υπόκεινται σε διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η Jungheinrich αναμένει εισερχόμενες παραγγελίες μεταξύ 5,0 και 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο του 2023 (2022: 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ). Τα έσοδα του ομίλου προβλέπεται να κυμανθούν μεταξύ 5,1 δισ. ευρώ και 5,5 δισ. ευρώ (2022: 4,8 δισ. ευρώ). Το εύρος αυτό λαμβάνει υπόψη εισερχόμενες παραγγελίες ύψους 0,3 δισ. ευρώ και έσοδα ύψους 0,2 δισ. ευρώ από τον Όμιλο Storage Solutions.

Επιπλέον, η Jungheinrich αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (-239 εκατ. ευρώ), αλλά θα παραμείνουν αρνητικές λόγω της εξαγοράς της Storage Solutions. Η πρόβλεψη για τις ελεύθερες ταμειακές ροές περιλαμβάνει 307 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την τελική προσαρμογή του τιμήματος αγοράς που συμφωνήθηκε συμβατικά με την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Ένα μέρος του τιμήματος αγοράς χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή τραπεζικών υποχρεώσεων και, ως εκ τούτου, δεν θεωρείται μέρος των ελεύθερων ταμειακών ροών. Αν δεν ληφθεί υπόψη η εξαγορά, η Jungheinrich αναμένει ότι η λειτουργική δραστηριότητα θα παράγει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Έχετε ερωτήσεις;