Call4Service
210 2447800 Γραμμή εξυπηρέτησης
Φόρμα επικοινωνίας
Ενημερωτικό δελτίο
efg
Ηλεκτρικά οχήματα

Στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης

Ηλεκτρικά οχήματα (electric vehicles), η τεχνολογική και περιβαλλοντική επανάσταση του μέλλοντος είναι ήδη εδώ.

Χρόνο με το χρόνο γίνονται μέρος της ζωής μας, κατακτώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των προτιμήσεων του κοινού. Μάλιστα, η αυξητική τάση επιβεβαιώθηκε και στην περίοδο της πανδημίας COVID-19, διατηρώντας στο έπακρο την δυναμική της. Σύμφωνα δε με νέα πρόσφατη έρευνα, οι πωλήσεις για την επόμενη δεκαετία αναμένεται να τρέξουν με ρυθμό ανόδου 30% ετησίως. Έτσι, ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα πωλείται παγκοσμίως το 2030 θα είναι ηλεκτρικό.

Η ηλεκτροκίνηση ως παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης του πλανήτη

Η στροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας στα ηλεκτρικά οχήματα αποτελεί μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης που έχει τεθεί βάσει της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Στόχος τους είναι η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και κατά συνέπεια την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Ως εκ τούτου, η ηλεκτροκίνηση αναμένεται να αποτελέσει βασικό συντελεστή προόδου και πυλώνα ανάπτυξης στην αναδυόμενη ηλεκτρική εποχή.

Ηλεκτρικά οχήματα και κρατικές πολιτικές για την υιοθέτησή τους

Στα πλαίσια της παγκόσμιας συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι αναπτυγμένες χώρες έρχονται να χαράξουν νέους δρόμους, υιοθετώντας καινοτόμες ρυθμιστικές νομοθεσίες και πολιτικές για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Βασικοί τους άξονες είναι:

  • Η καθολική υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στα δίκτυα μεταφορών σε βάθος χρόνου
  • Η προώθηση της μικρο-κινητικότητας στις πόλεις με μοντέλα όπως η κοινή χρήση οχημάτων ή το ride sharing
  • Η στροφή σε τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Η ηλεκτροκίνηση γίνεται πράξη και στην Ελλάδα

Η χώρα μας, ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των νέων πολιτικών για την διάδοση της ηλεκτροκίνησης. Ανάμεσα στα μέτρα που έχει ήδη υιοθετήσει ξεχωρίζουν:

  • Η θέσπιση φορολογικών εργαλείων και κινήτρων για την εγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης στις λιγνιτικές περιοχές.
  • Η αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. για επιδότηση όλων των καταναλωτών που θέλουν να αποκτήσουν ηλεκτρικά οχήματα, τρίκυκλα ή δίκυκλα μέσα από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά».
  • Η ανάπτυξη δημόσιων προσβάσιμων σημείων φόρτισης.

Ηλεκτρικά οχήματα και τα πλεονεκτήματά τους για τους οδηγούς

Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν αποτελούν μόνο μία eco-friendly λύση, αλλά και μία πραγματική επένδυση για κάθε οδηγό. Η πλήρως ηλεκτρική κινητικότητα προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα που αναβαθμίζουν την συνολική οδηγική εμπειρία, αλλά και προσφέρουν εξοικονόμηση χρημάτων. Μεταξύ άλλων:

  1. Σηματοδοτούν τη στροφή σε ένα σύγχρονο, υπεύθυνο τρόπο ζωής

Πρόκειται για την πλέον φιλική λύση μετακίνησης για το περιβάλλον. Δεν εκπέμπουν ούτε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, ούτε και οξείδια του αζώτου που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, αρκετοί κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στρέφονται στην επιλογή εξαρτημάτων που κατασκευάζονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες.

  1. Χαρίζουν άπλετη οδηγική απόλαυση

Τα ηλεκτρικά οχήματα χαρίζουν μια εμπειρία που δεν μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με λέξεις. Η οδήγηση με ελάχιστο θόρυβο από τον κινητήρα, η κορυφαία ροπή και η δυνατότητα ακαριαίας επιτάχυνσης δημιουργούν τα πιο έντονα συναισθήματα σε κάθε διαδρομή, εντός ή εκτός αστικού κύκλου.

  1. Προσφέρουν υψηλή αυτονομία

Τα ηλεκτρικά οχήματα νέας γενιάς που παρουσιάστηκαν το 2020 και το 2021 διαθέτουν αυτονομία που συνήθως κυμαίνεται από 200 έως και 500 περίπου χιλιόμετρα. Οι τιμές αυτές είναι ρεαλιστικές, καθώς έχουν μετρηθεί σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο δοκιμών WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure). Φυσικά, η αυτονομία εξαρτάται από παράγοντες όπως η χωρητικότητα της μπαταρίας λιθίου, το βάρος και το μέγεθος του αυτοκινήτου, αλλά και οι προδιαγραφές του ηλεκτροκινητήρα. Επίσης, μπορεί να επηρεαστεί από τον τρόπο οδήγησης, τα ελαστικά του ηλεκτρικού οχήματος και το κλίμα της περιοχής που κινείται.

  1. Εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητά μας

Ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά της ζωής είναι και ο χρόνος. Το πρόγραμμα κάθε σύγχρονου ανθρώπου είναι γεμάτο υποχρεώσεις που δεν του επιτρέπουν να απολαύσει την καθημερινότητά του όπως θα επιθυμούσε. Μία από αυτές είναι και ο τακτικός ανεφοδιασμός καυσίμων από το τοπικό πρατήριο. Πλέον όμως, η διαδικασία φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα στην αυλή ενός σπιτιού ή το γκαράζ μίας επιχείρησης, εξοικονομώντας πολύτιμα λεπτά από την καθημερινότητά του.

  1. Εξοικονομούν χρήματα

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η αγορά ενός αυτοκινήτου δεν αποτελεί επένδυση. Τα ηλεκτρικά οχήματα ωστόσο καταφέρνουν να καταρρίψουν αυτό το μύθο, καθώς σε βάθος χρόνου εξασφαλίζουν πολύπλευρη και αξιόλογη εξοικονόμηση χρημάτων. Η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο προσφέρει ασύγκριτα χαμηλότερο κόστος μετακινήσεων. Επιπρόσθετα, τα έξοδα service είναι αισθητά χαμηλότερα, ενώ το κράτος προσφέρει απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας και τα τέλη κυκλοφορίας.

            +1. Τα ηλεκτρικά οχήματα εξασφαλίζουν πρόσβαση 24/7 σε ειδικές ζώνες μετακινήσεων

Σε αντίθεση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, τα ηλεκτρικά προσφέρουν καθημερινή ελεύθερη πρόσβαση στο Δακτύλιο των Αθηνών, καθώς και δωρεάν στάθμευση σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα εξασφαλίζουν πρόσβαση και σε ειδικές ζώνες περιοχών, όπου θα επιτρέπονται μόνο οχήματα με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές ρύπων. Το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε περισσότερες από 200 πόλεις χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Ηλεκτρικά οχήματα στον κλάδο των logistics

Η σύγχρονη κοινωνία δε βασίζεται όμως μόνο στη μεταφορά ανθρώπων με αυτοκίνητα. Μέσα από τα δίκτυα, διακινούνται και εμπορεύματα τα οποία έχουν ως σημείο αφετηρίας τις αποθήκες και τα κέντρα logistics. Εν έτει 2021, η ηλεκτροκίνηση έρχεται να αναμορφώσει και την εφοδιαστική αλυσίδα, εντάσσοντας νέες καινοτομίες στην παραγωγή, την παρακολούθηση και την διανομή προϊόντων. Οι ηλεκτρικές προτάσεις της νέας εποχής θέτουν μάλιστα τις βάσεις για ακόμα πιο ισχυρή ανάπτυξη σε κλάδους όπως:

  • Λιανικό και χονδρικό εμπόριο
  • Τρόφιμα και ποτά
  • Εφοδιαστική αλυσίδα
  • Βιομηχανία
  • Αυτοκινητοβιομηχανία
  • Χημική και φαρμακευτική βιομηχανία.

Η Jungheinrich δείχνει τον δρόμο της ηλεκτροκίνησης

Με ηγετική θέση στον κλάδο, η Jungheinrich επενδύει συνεχώς στην έρευνα και ανάπτυξη λύσεων ηλεκτροκίνησης και αυτοματοποίησης. Πιστή στο όραμά της για πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, δεσμεύεται να διατηρεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στο πιο χαμηλό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, επενδύει στην ανάπτυξη και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον. Χαρακτηριστικά δείγματα της «πράσινης» φιλοσοφίας της είναι και τα νέα ηλεκτρικά παλετοφόρα και stackers με τεχνολογία ιόντων λιθίου, αντίστοιχη αυτής των μοντέλων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μάλιστα, το 2019, τα ηλεκτρικά της μηχανήματα έφτασαν να αποτελούν το 97% της συνολικής παραγωγής της.

Βιώσιμη ανάπτυξη με ολιστική προσέγγιση

Ο όμιλος Jungheinrich βελτιώνει συνεχώς και την αξιολόγηση του κύκλου ζωής των μηχανημάτων του. Η νέα ηλεκτρική γκάμα του με συσσωρευτές ιόντων λιθίου αποφέρει 52% λιγότερες εκπομπές ρύπων, σε σύγκριση με την πετρελαιοκίνητη στην ίδια κατηγορία ανυψωτικής ικανότητας. Επίσης, αποτελεί τον πρώτο προμηθευτή στον κλάδο των intralogistics που, σε συνεργασία με την εταιρεία Triathlon, επένδυσε στη δημιουργία του «JT ENERGY Systems GmbH», ειδικού κέντρου για την παραγωγή και την ανακύκλωση μπαταριών ιόντων λιθίου.

Χάρη στην καινοτόμα «πράσινη» φιλοσοφία της, η Jungheinrich συγκαταλέγεται στο 2% των αειφόρων εταιρειών του κλάδου του μηχανολογικού εξοπλισμού, διατηρώντας τη θέση της υψηλότερα από 55.000 πιστοποιημένες εταιρείες. Μόνο τυχαίο λοιπόν δεν είναι το γεγονός ότι η EcoVadis, η πιο αξιόπιστη πλατφόρμα αξιολόγησης για την εταιρική βιωσιμότητα, την ανέδειξε για δεύτερη συνεχόμενη φορά ως μία εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο σε επίπεδο βιώσιμης ανάπτυξης. Η εταιρεία επεκτείνει τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα στο μέλλον, προκειμένου να δημιουργεί διαρκή προστιθέμενη αξία, τόσο στους πελάτες της, όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Ηλεκτρικά οχήματα: Στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης»;
Διαβάστε περισσότερα κείμενα για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας στο
blog της Jungheinirch.

Έχετε ερωτήσεις;