Call4Service
210 2447800 Γραμμή εξυπηρέτησης
Φόρμα επικοινωνίας
Ενημερωτικό δελτίο
Logistics article
Logistics

Τι είναι και ποιά η σημασία τους

Logistics: τι είναι και γιατί αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς κάθε σύγχρονης επιχείρησης που εμπορεύεται προϊόντα;

Κατ’ αρχήν, αν μπορούσαμε να περιγράψουμε τον όρο σε 5 μόνο λέξεις, τότε θα λέγαμε ότι τα logistics είναι «η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας»*. Ωστόσο, κατά το πέρασμα του χρόνου, η έννοια των logistics έχει διευρυνθεί με στόχο να καλύψει τις δραστηριότητες επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Έτσι, ο σύγχρονος όρος τους περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που στοχεύουν στην αποτελεσματική διάθεση προϊόντων στον τελικό καταναλωτή:

  • Στην σωστή τιμή
  • Στον βέλτιστο χρόνο
  • Στην σωστή ποσότητα
  • Με το χαμηλότερο δυνατό κόστος μεταφοράς.

Τι είναι logistics και ποια τα οφέλη τους

Η σωστή λειτουργία των logistics κάθε επιχείρησης διασφαλίζει αφενός την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πελάτες αφετέρου την αποτελεσματικότητα των δαπανών της. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρει είναι τα παρακάτω.

Οφέλη για τις επιχειρήσεις:

  • Ελαχιστοποιούν τα αποθέματα
  • Η παραγωγή τους προσαρμόζεται άριστα με τη ζητούμενη ποσότητα
  • Μειώνουν το κόστος της παραγωγής
  • Αυξάνουν την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχουν

Οφέλη για τους καταναλωτές

  • Βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις
  • Άμεσες παραλαβές προϊόντων
  • Ανταγωνιστικές τιμές
  • Αύξηση customer satisfaction & loyalty.

Τι είναι logistics… στην πράξη

Αφού λοιπόν είδαμε τι είναι logistics και ποια είναι τα οφέλη τους στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό τους για την επιχείρησή μας. Η υλοποίηση ενός επιτυχημένου πλάνου περιλαμβάνει 3 στάδια:

1ο Στάδιο: Σωστός στρατηγικός Σχεδιασμός

Σε πρώτη φάση, μία εταιρεία πρέπει να κατανοήσει την αγορά, τον ανταγωνισμό και τις ανάγκες της. Έτσι, στη συνέχεια θα μπορέσει να προχωρήσει με ασφάλεια στον στρατηγικό σχεδιασμό των logistics της, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις όπως: αν πρέπει να στραφεί σε λύση outsourcing logistics ή να δημιουργήσει το δικό της department, ποια θα είναι η μέθοδος διανομής προϊόντων, καθώς και ποιες (κάτι λείπει?)

2ο Στάδιο: Επιλογή σύγχρονου εξοπλισμού αποθήκευσης & μηχανημάτων

Αμέσως μετά την κατανόηση του τι είναι logistics και πώς λειτουργεί, προχωράμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού επιλέγοντας τις κατάλληλες λύσεις αποθήκευσης και μηχανημάτων. Οι υποδομές της αποθήκης και ο σύγχρονος τεχνολογικός της εξοπλισμός εξασφαλίζουν όχι μόνο την ομαλή λειτουργία της, αλλά και την βιωσιμότητα ολόκληρης της επιχείρησης. Η πιο αποτελεσματική λύση δεν είναι άλλη από ένα tailor made σύστημα, πάνω στις ανάγκες κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις του κλάδου της.

3ο Στάδιο: Συνεχής ποσοτικός & ποιοτικός έλεγχος

Η επιτυχία των logistics εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εσωτερικό έλεγχο των αποθηκών τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό στάδιο, καθώς εξετάζει επίσης, τυχόν λάθη σε παραγγελίες και παραλαβές, ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην παράδοση του προϊόντος στον τελικό καταναλωτή, καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην ικανοποίηση των καταναλωτών.

Η επιτυχία των logistics κρύβεται στην αυτοματοποίηση

Πλέον, η μεγάλη τάση και πρόκληση στον κλάδο των logistics δεν είναι άλλη από τον αυτοματισμό. Ένα εξατομικευμένο σύστημα logistics με το σωστό βαθμό αυτοματισμού θα κουμπώσει πάνω στις ανάγκες σας και θα προσαρμοστεί αρμονικά στο περιβάλλον της αποθήκης σας. Επιπλέον, η αυτοματοποίηση, όταν και εκεί που χρειάζεται, είναι ο μοναδικός τρόπος τόσο για μείωση του εργατικού κόστους όσο και βελτίωση τoυ customer experience. Η Jungheinrich, το brand που γνωρίζει τί είναι logistics καλύτερα απ’ όλους, απαντά στις ανάγκες της επιχείρησής σας, προσφέροντας tailor made στρατηγικές λύσεις που θα εξασφαλίσουν όχι μόνο τη μέγιστη απόδοση, αλλά και την βιωσιμότητά τους.

*Τι είναι «Logistics»: Ορισμός από το Institute of Logistics of Great Britain

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Logistics: Τι είναι και ποια η σημασία τους»;

Διαβάστε περισσότερα στο blog της Jungheinrich.

Stage Μέρισμα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πωλήσεις

Τηλέφωνο

210 2447800

Δημιουργία επικοινωνίας

Έχετε ερωτήσεις;